به گزارش خبرنگار مهر، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه امروز دوشنبه در همایش واکاوی روند پیشرفت سیاست هسته ای در دولت یازدهم گفت: ما در مذاکرات حتماً با حسن نیت وارد می شویم و کار را ادامه می دهیم، علاقهمندیم این پروژه به نتیجه برسد چرا که معتقدیم به اشتباه به این جا کشیده شده و اگر زیاده خواهی های طرف مقابل نبود در سال 2005 حل میشد.
وی ادامه داد: اگر اکنون هم آنها علاقهمند به حل مساله باشند و حسن نیت وجود داشته باشد از طرف ما آمادگی وجود دارد البته ما درچارچوب خط قرمزها حرکت می کنیم.
تخت روانچی با بیان این که در صورت حسن نیت تا 3 آذر به نتیجه می رسیم، اظهار داشت: در صورتی که به نتیجه نرسیم نیز آخر دنیا نخواهد بود. حسن نیت ایران اکنون به دنیا نشان داده شده و در اخبار مشخص میشود که ایران از نظر بین المللی در چه جایگاهی قرار دارد.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: ما تلاش خود را کرده ایم و هم پیش مردم خودمان و هم در سطح بین الملل کارمان روشن است اما با هر هزینه ای توافق نمی کنیم و انعطاف ما یک حدی دارد و بر اساس چارچوب مذاکره می کنیم.
وی با بیان این که پروژه امنیتی سازی ایران شکست خورده است گفت: فکر می کنیم در صورتی که طرف مقابل وقت کشی نکند و موضوعات دیگر را وارد مذاکره نکند به نتیجه برسیم.
روانچی گفت: امنیتی کردن پرونده هسته ای نکته مهمی است. پروژه امنیتی سازی ایران که آمریکا و همراهانش بعد از انقلاب تلاش کردند در سطح بینالملل ایجاد کنند، موضوع ایران را تبدیل به یک موضوع امنیتی کرده و از هر فرصتی در سطح بین المللی و منطقه ای استفاده می کنند که موضوع ایران را امنیتی کنند.
وی افزود: با امنیتی کردن مساله ایران، می توانند به زعم خود در فعالیت منطقه ایران خلل ایجاد کنند و تحریم های شورای امنیت را به عنوان زمینه ساز تحریم های یک جانبه و چند جانبه در بیاورند. در قضیه تحریم ها، تحریم های شورای امنیت تنها به این دلیل تصویب شد تا بتوانند تحریم های تحادیه اروپا و تحریم های یکجانبه آمریکا را به تصویب برسانند.
معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه گفت: آنها می خواستند موضوع هسته ای ایران را به عنوان بخشی از پروژه ایران هراسی مطرح کنند و حرکتی که ایران در زمینه هسته ای انجام می دهد، طوری در خارج از کشور به تصویر کشیده شود که بقیه از آن بترسند. اگر یک دانشجوی ایرانی در خارج از کشور بخواهد در رشته فیزیک هسته ای درس بخواند، می تواند نمونه ای از دستیابی ایران به سلاح هسته ای باشد.
روانچی گفت: پروژه ایران هراسی ابعاد مختلفی دارد. در بحث هسته ای به روشنی می توانیم ببینیم که موضوع ایران هراسی خود را نشان می دهد. از سال 2002 که موضوع هسته ای ایران مطرح شد تلاش بر این بود که پای شورای امنیت را به این موضوع به صورت مستقیم و غیرمستقیم باز کنند و ما توافقی را که برای تعیین فعالیت ها کردیم، حسن نیت خود را نشان دادیم و بازدیدهای مختلفی انجام شد. همکاری های متعدد و بیش از حدی که با آژانس داشتیم صورت گرفت. در سال 2005 طرحی پشنهاد کردیم که اگر حسن نیت از طرف مقابل وجود داشت می توانستیم در همان سال به نتیجه برسیم، طرف مقابل نمی خواست از پروژه امنیت سازی ایران دست بکشد.
وی تصریح کرد: مذاکرات در سال 2003 و 2005 با سه کشور اروپایی بود و آمریکایی ها به ظاهر در مذاکرات نبودند. خود آمریکای حضور نداشت ولی سایه حضورش سنگین بود. دلیل اینکه در سال 2005 مذاکرات به شکست انجامید نیز فشاری بود که آمریکایی ها با وجود همکاری ایران با آژانس ایجاد کردند.
معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه تاکید کرد: از نظر ما درباره تحریم های شورای امنیت هیچ زمینه حقوقی وجود نداشت اینکه پرونده ایران از آژانس به شورای امنیت برود و یک گزارش دهی ساده به نقض تعهدات ایران درچارچوب آژانس تبدیل شود از نظر ما غیرقانونی بود و مبنای حقوقی نداشت.
روانچی گفت: در هیچ قطعنامه شورای امنیت علیه ایران نمی بینید که اشاره شده باشد ایران تعهدات NPT را نقض کرده باشد. تنها گزارش سال 2013 البرادعی مبنای ورود شورای امنیت به موضوع و تصویب قطعنامه ها و تحریم ها علیه ایران شد.
وی خاطر نشان کرد: کاملا روشن است که فعالیت های ایران در چارچوب صلح آمیز است آژانس وظیفه دارد که در این باره در این راه به ایران کمک کند در سال 2010 ما اعلام آمادگی کردیم که بخشی از 3 درصد غنی سازی را بدهیم و صفحه سوخت برای رآکتور تهران دریافت کنیم. قبل از این پیشنهاد باید این را به ما بدهند، رآکتور تحقیقاتی تهران تنها مصارف پزشکی دارد.
روانچی گفت: ما در مذاکرات به روشنی حس می کنیم توانایی فنی چقدر دست و بال ما را در مذاکرات باز می کند نه اینکه سوءاستفاده کنیم بلکه نفس این محدودیت ها تاریخ مصرف دارد.
معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه گفت: به همت مردم و تلاش دانشمندانمان و حمایت رهبری و ریاست جمهوری و حمایت هایی که از این مسیر می شود، پروژه ایران هراسی و امنیتی سازی ایران شکست خورده استو در رابطه با تحریمها نیز میتوانیم بگوییم که اگرچه تحریم ها روی کاغذ وجود دارد ولی علاقه ای که به کار اقتصادی با ایران مشاهده می شود نشان می دهد که از طرف کشورهای دیگر تحریم شکست خورده است.
وی تاکید کرد: شروع مذاکرات و توافق اولیه در ژنو شروع پایان پروژه ایران هراسی در تحریم ها بوده است.
تخت روانچی در پاسخ به سوالی در خصوص تاریخ بازگشایی سفارت انگلیس در ایران گفت: هنوز تاریخ دقیقی مشخص نشده و تاریخ های اعلام شده گمانه زنی رسانه ای است.
وی افزود: در بحث خسارت ایران نیز در زمان لازم گفتگوها صورت می گیرد و هنوز در این باره بحث جدی نداشتیم.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص رفع تحریم های ایران و این که در این شش ماه چه بخشی از تحریم ها رفع شده است، گفت: طبق توافقنامه ژنو بحث تحریم ها پیگیری میشود، الان در بحث پتروشیمی ها طبق توافقنامه ها پیش رفته ایم و دارایی های ایران بر طبق این توافقنامه آزاد شده و 4 ماه آینده ادامه خواهد داشت.
تخت روانچی در خصوص ادامه مذاکرات گفت: رویکردی که ما داریم این است که می خواهیم به یک مذاکره برد- برد برسیم و ما از حقوق هسته ای خود کوتاه نمی آییم، در عین حال این تضمین را به طرف مقابل بدهیم که حرکت ما حرکت صلح آمیزی است و از همه مهمتر فتوای مقام معظم رهبری است که تولید سلاح هسته ای را حرام دانستند و مواضع ایشان در این زمینه کاملاً روشن است.
وی افزود: ما آماده یک بازی برد- برد هستیم که هم ما به حقوقمان برسیم و به طرف مقابل این را نشان دهیم که حرکت ما در چارچوب قوانین بین المللی است که صلح آمیز است. اگر طرف مقابل حسن نیت داشته و زیاده خواهی نداشته باشد فکر می کنم بتوانیم به توافق برسیم اما این که الان در این باره اظهار نظر کنیم که آیا به توافق می رسیم یا خیر هنوز زود است.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص حملات صورت گرفته در فرگوسن آمریکا، گفت: نژادپرستی یک پدیده شومی است که در قرن 21 اگر کسی از نژادپرستی صحبت کند زشت است، اما متاسفانه در جوامع غربی نژادپرستی را می بینیم و این بسیار جای تاسف دارد که کسانی که ادعا میکنند رویکردی مخالف با نژاد پرستی دارند، در واقع نژاد پرستانه عمل میکنند.
نظر شما